Tajnica Vijeća Evrope pozvala na rješavanje problema Roma

Print Friendly, PDF & Email

Prenosimo iz drugih medija:

Vijeće Evrope upozorilo je na nastavak kolektivne stigmatizacije Roma, maltretiranje romske djece u školama, diskriminaciju odraslih Roma na tržištu rada ili pri traženju zdravstvene zaštite. 

Glavna tajnica Vijeća Evrope Marija Pejčinović Burić upozorila je danas da su Romi posebno pogođeni pandemijom koronavirusa i pozvala na prihvatanje historije romske zajednice i rješavanje njihovih aktuelnih problema.

Komisija za borbu protiv rasizma Vijeća Evrope (ECRI) naglasila je u godišnjem izvještaju da su Romi naročito pogođeni pandemijom, jer žive u prenaseljenim četvrtima, teško mogu održavati higijenu i fizički razmak, a mnoga romska djeca nisu mogla pratiti online nastavu jer nemaju kompjuter i pristup internetu, upozorio je ECRI.

Međutim Vijeće Evrope pozdravlja mjere nekih evropskih zemalja, poput besplatne električne energije, vode i interneta romskim zajednicama za vrijeme lockdowna.

Pejčinović Burić je u povodu Međunarodnog dana Roma 8. aprila kazala da će “zajednica koja je potpuno svjesna svoje historije i kulture vjerovatno gledati na sadašnjost i budućnost s povjerenjem”.

Dodala je da je “impresionirana predanošću romske omladine uspostavljanju nacionalnih i međunarodnih organizacija i mreža, preuzimanjem vodstva za povezivanje s drugim širom država članica i poticanjem svih nas da prepoznamo i sjetimo se romskih žrtava holokausta i otpora Roma”.

Vijeće Evrope upozorilo je na nastavak kolektivne stigmatizacije Roma, maltretiranje romske djece u školama, diskriminaciju odraslih Roma na tržištu rada ili pri traženju zdravstvene zaštite.

Napomenuli su da mnoge romske porodice žive u sirotinjskim četvrtima, hiljade evropskih Roma nemaju državljanstvo i mnogi nemaju lične dokumente da dokažu svoj identitet.

Moramo shvatiti da prejudicirane generalizacije Roma i putnika te govor mržnje potiču ksenofobiju – kazala je Pejčinović Burić.

Također je navela da se prihvatanjem historije i rješavanjem aktuelnih problema možemo radovati svjetlijoj budućnosti evropskih Roma i putnika, a time i cijeloj Evropi”.

Ovogodišnjim Međunarodnim danom Roma obilježava se 50. godišnjica prvog Svjetskog kongresa o Romima koji je održan u Ujedinjenom Kraljevstvu 1971. te pojava Romskog pokreta za njihovu ravnopravnost i identitet.

(Portal Udar)

Show More