FIŠIJADA U SPLITU KAO DIO MAĐARSKE GASTRONOMSKO – KULTURNE TRADICIJE – Tekst je dio Projekta MANJINSKI FORUM – NACIONALNE MANJINE I LOKALNA SAMOUPRAVA koji se realizira uz financijsku potporu Grada Splita
U samom centru Splita po peti put za redom održana je poznata mađarska gastronomska fišijada čiji je cilj bio predstaviti i dio mađarske kulturne ponude i tradicije.
Događa se to u momentu kada mađarska nacionalna manjina u gradu Splitu zbog pada udjela u stanovništvu gubi pravo na predstavnika , a i kada se suočava s problemima osiguranja prostora i potrebnih financija pa bi to trebali biti i izazovi novog gradskog Odbora za rad s nacionalnim manjinama koji bi uskoro trebao biti konstituiran.
Demokratska zajednica Mađara Hrvatske – Udruga Splitsko-dalmatinske županije i Udruga mladih Lug iz Baranje, po peti put zaredom su Splićanima omogućili da uživaju u fiš paprikašu iz kotlića, kojeg je kuhao i gotovio vrhunski majstor u spravljanju te delicije Lužanin Erik Munk.
I dok su se glavnom gradskom tržnicom razlijegali zvuci mađarskog čardaša čineći zvučnu kulisu mirisu vrhunskog fiša od svježeg šarana, brojni Splićani su tu mirisno zvučnu kulisu upotpunjavali kušanjem i uživanjem u specijalitetu karakterističnom za kontinentalne krajeve uz rijeke. Čak 400 porcija skuhanih u dvije ture podijeljene su Splićanima i svim ostalima znatiželjnima da kušaju fiš kojeg kuha vrhunski kuhar. A da je riječ stvarno o vrhunski spremljenom specijalitetu govore reference „koga“ Munka, koji je ne samo prvak Hrvatske i Mađarske u gotovljenju riblje „kotlovine“, nego i dvostruki prvak „Panonske nizine“, natjecanja koje okuplja osam država,od Slovačke, Austrije, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, Rumunjske do Ukrajine.
Događaju su prisustvovali i svojim dolaskom ga uveličali konzulica Mađarske u Splitu Klara Galli-Baronfeind te počasni konzul Ivo Staničić. predsjednica Demokratske zajednice Mađara Hrvatske – Splitsko-dalmatinske županije, Aniko Tripolski, inače predstavnica mađarske nacionalne manjine u županiji Splitsko-dalmatinskoj, je podsjetila kako je prvo kuhanje fiša priređeno na splitskoj ribarnici, a da se već četvrtu godinu održava na Pazaru, naglasivši da će se ta tradicija sigurno nastaviti i ubuduće. „Cilj nam je Splićanima i gostima predstaviti djelić mađarske kulture i gastronomske ponude“, rekla je Tripolski.
Sam događaj je financiran sredstvima Zajednice i Predstavnice mađarske nacionalne manjine te uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Na žalost Grad Split po prvi put nije prepoznao i financijski podržao ovu važnu manifestaciju mađarske nacionalne manjine.

Inače, temeljem rezultata popisa stanovništva 2021. godine Mađari su izgubili pravo na predstavnika u gradu Splitu, a time i na njegovo financiranje te osiguravanje prostora za djelovanje što bi na određeni način olakšavalo i djelovanje Zajednice, koja ima problema s iznalaženjem prostora za svoj rad i njegovo financiranje. Unatoč ranijim sugestijama da se iznađu načini za rješavanje problema prostora pa i po principu stečenog prava, primjenjivanog u nekim drugim sredinama, dakle da se prava ne trebaju gledati isključivo uz broj pripadnika neke nacionalne manjine, na tom planu nije ništa urađeno, kao ni u pogledu rješavanja prostora za neke druge manjine pa to ostaje jedan od prioriteta budućeg rada novog gradskog Odbora za rad s nacionalnim manjinama koji bi uskoro trebao biti konstituiran.
Autor: Pero Jurišin
Tekst je dio projekta MANJINSKI FORUM – NACIONALNE MANJINE I LOKALNA SAMOUPRAVA koji se realizira uz financijsku potporu Grada Splita

