1.emisija „Mladi i građanski aktivizam„ IZBORI POKAZUJU DA HRVATSKA POLITIKA MARGINALIZIRA MLADE ALI ONI ŽELE I MOGU BITI DIO AKTIVNOG POLITIČKOG ŽIVOTA

Print Friendly, PDF & Email

Lijep pozdrav u prvoj emisiji ovogodišnjeg serijala „Mladi i građanski aktivizam” u 2024. godini. U prvoj emisji su nam gosti predstavnici nevladine organizacije „Mreža mladih Hrvatske“ predsjednik Marin Capan i član Upravnog odbora Dominik Omerović a najviše ćemo govoriti o participaciji mladih u političkom životu Hrvatske.

Mladi kandidati i kandidatkinje, na proteklim izborima za Eurpski parlament zajedno su osvojili ukupno 25.625 preferencijalnih glasova. Da su svi ti mladi kandidati “jedna osoba”, bili bi peti po broju preferencijalnih glasova, odmah iza Plenkovića, Borzan, Bartulice i Picule” I što nam to govori? Mladi moraju sami stvarati „prostor“ u politici, a kada ga stvore ili im se pruži prilika, to donosi rezultate. Tako smatraju u Mreži mladih Hrvatske, savezu 77 hrvatskih udruga mladih i za mlade, koji osnažuje mlade za aktivnu i odgovornu društvenu participaciju te doprinosi razvoju visoko kvalitetnih politika za mlade, kao i cjelokupnom razvoju civilnog društva.

Usprkos impresivnom broju glasova, niti jedna mlada osoba iz Hrvatske nažalost, nije dobila mandat u Europskom parlamentu. Ovaj podatak jasno pokazuje da, iako mladi imaju podršku birača, još uvijek postoji barijera koja ih spriječava da u potpunosti sudjeluju u donošenju odluka, smatraju dalje u Mreži mladih Hrvatske u kojoj su i u susret hrvatskim parlamentarnim izborima prije nekoliko mjeseci  napravili analize izbornih programa hrvatskih političkih stranaka koje su potvrdile da mladi i njihove potrebe nisu u fokusu mainstream hrvatske politike. Stranke ne prepoznaju politički potencijal mladih, s njima ne komuniciraju niti ističu sadržaje koje su bitni za mlade. Čini se kao da hrvatska mainstream politika mlade sustavno marginalizira.

O tome u današnjoj emisiji razgovaramo s predsjednikom Upravnog odbora Mreže mladih Hrvatske  Marinom Capanom i članom Upravnog odbora Dominikom Omerovićem.

Emisiju u bilo koje vrijeme možete preuzeti i poslušati sa ponuđenog linka

https://voca.ro/16gOhbLcmwQC

Antun Brađašević

Show More