9. tekst serijala „Izazovi i dileme unapređivanja manjinske politike u hrvatskom društvu – nacionalne manjine u lokalnoj i regionalnoj samoupravi„ NEDOSTATCI USTAVNOG ZAKONA ONEMOGUĆAVAJU SNAŽNIJI UTJECAJ VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA

Print Friendly, PDF & Email

Intervju: Robert Jankovics, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina

Dok se rezultatima posljednjih parlamentarnih izbora „užarila „ pozicija i uloga nacionalnih manjina odnosno njihovih saborskih zastupnika na nacionalnom nivou u sjeni ostaju problemi i  stanje na lokalnoj razini koja se inače smatra najznačajnijim poprištem za ostvarivanje manjinskih prava . Godinu dana od 6. po redu izbora za tzv manjinsku samoupravu ( vijeća i predstavnike nacionalnih manjina ) te manje od godine dana pred nove lokalne izbore u kojima se također očituje i potvrđuje pozicija nacionalnih manjina postavlja se realno pitanje koliko se napreduje u ostvarivanju manjinskih prava na ovom nivou. Jedan od inicijatora i kreatora promjene Zakona o lokalnim izborima važnim za nacionalne manjine po kojima su i održani protekli lokalni izbori, zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru i potpredsjednik saborskog Kluba zastupnika nacionalnih manjina Robert Jankovics, nažalost , vrlo je skeptičan te tvrdi da je Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine ozbiljno reduciran upravo u ovom važnom segmentu i da su vijeća i predstavnici nacionalnih manjina drastično izgubila mogućnost stvarnog utjecaja na zbivanja na lokalnom nivou. A bez promjena Ustavnog zakona, što u ovom momentu nije politički realno , vidljivo unapređenje rada manjinske samouprave nije moguće , smatra Jankovics.

Prošla je godina dana od izbora za vijeća i  predstavnike nacionalnih manjina koji mnogi drže ključnim institutom ostvarivanja manjinske politike. Koliko imate uvida kako teče ovaj novi mandat  manjinske samouprave? Da li se i u kojim segmentima napreduje, a koji problemi ostaju isti i što je tome razlog? Ima li primjera dobre prakse gdje vijeća i predstavnici dobro funkcioniraju i komuniciraju s lokalnim i regionalnim strukturama vlasti ?

Smatram kako su vijeća i predstavnici u sadašnjoj formi jako daleko od teze da su „ključni institut ostvarivanja manjinske samouprave“ nacionalnih manjina. To nije stvar izbora, niti sastava manjinskih vijeća, već je činjenica koja proizlazi iz „krezubog“ Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, u kojem su u originalnoj formi vijeća i predstavnici imala pravo veta na lokalnom nivou, što 2002. godine politička dvotrećinska većina u hrvatskom Saboru nije prihvatila. Nakon što taj segment nije usvojen, vijeća i predstavnici nacionalnih manjina drastično su izgubila mogućnost stvarnog utjecaja na zbivanja na lokalnom nivou. Sve kasnije, sva događanja i frustracije iz proteklih 20 godina posljedica su tog trenutka. Svi mi koji smo članovi manjinskog vijeća u ovom mandatu radimo najbolje što možemo, ali bez izmjena UZPNM-a ( Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina ) vidljivo unaprjeđenje rada nije moguće.

BEZ ŠANSI ZA PROMJENE

Koliko su lokalne i regionalne strukture vlasti osposobljene i  educirane   za kvalitetniju  suradnju i partnerski odnos s predstavnicima manjinske samouprave koja donosi korist čitavoj lokalnoj zajednici   Što bi na tom planu trebalo poduzimati , mijenjati  … ?

Nemam sumnje u to da je ogromna većina čelnika jedinica lokalne samouprave itekako dobro informirana o zakonskoj pozadini rada i prava manjinskih vijeća, iz prostog razloga što je na područjima na kojima manjinska vijeća djeluju – iz perspektive čelnika oni su kao birači i politički faktor. Ali svima je jasna „krezubost“ manjinskih vijeća koju „kozmetikom“ uljepšavamo nazivajući isto savjetodavnom ulogom. Dok manjinskim vijećima zakonskom izmjenom ne damo stvarne ovlasti, neće ih se uzimati zaozbiljno i biti će prisiljeni biti tek nadomjestak kulturnim, društvima i drugim manjinskim udrugama.

Da li  su u planu neke inicijative za bolje funkcioniranje ovih važnih institucija manjinske samouprave? Razmišlja li se i promjeni njihova statusa i ovlasti ? Koliko su te mogućnosti realne?

Izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina kao temeljnog akta manjinskih prava u Republici Hrvatskoj je nemoguće iz barem nekoliko faktora. Prvi je taj da opća politička situacija u okruženju nije sklona niti sadašnjim pravima nacionalnih manjina a kamoli proširenju istih. A s druge strane niti opća društvena klima u Republici Hrvatskoj tome nije sklona. Moj je dojam da se sada uđe u to – iz tog bi „boks-meča“ mi manjinci izišli poraženi. A podsjećam i na činjenicu da je nakon prvog iz 1992. godine svaki sljedeći ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina sadržavao sve manje mogućnosti za nacionalne manjine.

SPASONOSNI VLADINI PROGRAMI

Da li su i u kojoj mjeri  Operativni  programi Vlade za nacionalne manjine potaknuli i veću aktivnost manjinskih zajednica u lokalnim sredinama ? Postoji li dovoljna svijest o benefitima koje nacionalne manjine kroz ostvarivanje svojih projekata i programa donose za bolje, efikasnije i produktivnije funkcioniranja pojedinih  lokalnih i regionalnih sredina? Kako ta postignuća i doprinose približiti  i široj populaciji ?

Operativni program za nacionalne manjine 2021-2024 Vlade Republike Hrvatske, kao integralni dio programa Vlade Republike Hrvatske smatram najvažniji dokumentom za nacionalne manjine od trenutka usvajanja Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u prosincu 2002. godine. Provedba istog najveći je „push“ igradnji infrastrukture koje nacionalne manjine nisu imale u povijesti RH. Provedbu tog programa smatram najvećim političkim uspjehom saborskog kluba zastupnika nacionalnih manjina u segmentu prava nacionalnih manjina. Moje je iskustvo da je šira populacija itekako svjesna razvoja ovog sustava prava nacionalnih manjina, nekada u pozitivnom, a počesto i u negativnom kontekstu.

Faktički se približavaju novi lokalni izbori. Kakva su očekivanja kada su u pitanju nacionalne manjine? Bili ste jedan od inicijatora i kreatora promjene Zakona o lokalnim izborima važnim za nacionalne manjine po kojima su i održani protekli lokalni izbori . Koliko su se te promjene pokazale uspješnim i svrsishodnima za nacionalne manjine ?

Srećom, nisu ona baš toliko blizu. Smatram da će na ishod lokalnih izbora u brojnim sredinama uvelike utjecati i ishod predsjedničkih izbora. Glede učešća nacionalnih manjina na lokalnim izborima, smatram da su nam prava zakonski dobro zajamčena, a to hoćemo li na lokalne izbore izići u velikom broju – ili barem u broju većem nego na europske izbore – imati će ključni utjecati na broj mandata nacionalnih manjina u općinskim i gradskim vijećima.

PITANJA ZA USTAVNI SUD

Dosta se govorilo o mogućim  negativnim utjecajima koje donose rezultati popisa stanovništva odnosno značajnog pada udjela nacionalnih manjina što u nekim segmentima i sredinama može ugroziti i  poziciju i prava nacionalnih manjina?  Koliko su i kako ta kretanja utjecala na manjinsku problematiku odnosno ostvarivanje manjinskih prava?

Naravno da će ishod popisa stanovništva značajno utjecati na manjinska prava, jer je jasno da je u brojnim jedinicama lokalne samouprave udio pripadnika nacionalnih manjina opao i više ne udovoljava kriterijima koji su zakonski propisani. To smo vidjeli i pri raspisu izbora za manjinska vijeća, gdje izbori za brojna manjinska vijeća nisu niti raspisana 2023. godine u odnosu na izbore 2019. godine, iz razloga što date nacionalne manjine više ne udovoljava uvjetima iz UZPNM-a. Pitanje ocjene jeli pravo biranja manjinskog vijeća, ili u kontekstu lokalnih izbora – zamjenika gradonačelnika iz reda nacionalne manjine stečeno pravo je pitanje za Ustavni sud, ili u najmanju ruku za pravnike u Ministarstvu uprave. Nažalost, ne očekujem previše u tom smjeru, posebno ne u sadašnjoj općoj atmosferi u društvu. Dva teoretska načina osiguravanja nastavka tih prava u jedinicama gdje više ne udovoljavamo kriterijima za izbor tijela kojeg smo prethodno imali vidim u izmjeni UZPNM-a, ili u propisivanju tog prava Statutom jedinice lokalne samouprave u idućih 9 mjeseci. Ali kako rekoh, i jedno i drugo smatram jako dalekim od realnog.

S obzirom na novi odnos političkih snaga  nakon parlamentarnih izbora u kojem upravo nacionalne manjine imaju posebnu i specifičnu težinu i ulogu, kakvu suradnju očekujete s aktualnom Vladom? Pribojavate li se problema od strane njenog glavnog koalicijskog partnera? I da li postoji bojazan da se i samo dosadašnje neupitno zajedništvo manjinskih zastupnika nađe na kušnji s obzirom na specifičnu situaciju u kojoj neki manjinski zastupnici sada figuriraju kao dio vladajuće koalicije a neki ne?

Na saborskim izborima dobio sam značajan izborni legitimitet svojih sunarodnjaka, i imam zaista velika očekivanja od ovog mandata, bez obzira na početne političke teškoće. Očekujem i vjerujem da ćemo ih zajedno prevazići i da će se provedba prava nacionalnih manjina, a posebice provedba novog Operativnog programa Vlade RH za nacionalne manjine 2024.-2028. provoditi barem u mjeri kao i do sada. Da bi imali većinu u parlamentu, mora se postići suglanost najmanje 6 različitih političkih stranaka, dodatna 3 nezavisna zastupnika te zastupnika nacionalnih manjina. Već ta činjenica govori da će se morati stvarati kompromisi koje možda na početku nismo planirali, a da bi država u ovakvim dramatičnim geopolitičkim trenucima funkcionirala. Ja sam svjestan svoje odgovornosti u tome, a mogu se samo nadati da su i ostali politički partneri toga svjesni.

 

Stojan Obradović

Projekt „Izazovi i dileme unapređivanja manjinske politike u hrvatskom društvu„ realizira se uz financijsku podršku Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Show More