ODRŽANA 15. SREDIŠNJA MANIFESTACIJA KULTURE UKRAJINACA HRVATSKE

Print Friendly, PDF & Email

Ukrajinska zajednica Republike Hrvatske i Ukrajinsko kulturno-prosvjetno društvo “Dnjipro” Rijeka pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH, Veleposlanstva Ukrajine u RH i Primorsko-goranske županije organizirali su 15. Središnju manifestaciju kulture Ukrajinaca Hrvatske.

Ovogodišnja Manifestacija je održana od 22. do 26.lipnja 2022. u Matuljima, Lovranu, Mrkopalju, Rijeci  i Opatiji. U okviru programa održano je 6. Međunarodno natjecanje „ Ukrajinska solo pjevanja u Rijeci”, 1. Međunarodno natjecanje “Ukrajinska plesna revija”, koncert “Ukrajina Mrkoplju s ljubavlju”, svečana povorka u ukrajinskim narodnim nošnjama “Za Ukrajinu u EU”, predstavljena su tradicionalna ukrajinska jela, upriličena izložba slika i ručnih radova,  a manifestacija je završena upečatljivim  gala koncertom u kojem su sudjelovale sve ukrajinske udruge članice Ukrajinske zajednice RH, pobjednici međunarodnog natjecanja “Ukrajinska solo pjevanja u Rijeci “ i “Ukrajinske plesne revije” te gosti iz Ukrajine.

Kroz višednevni program manifestacije,  širokoj javnosti predstavljena je ukrajinska kultura    s ciljevima očuvanja kvalitetne integracije  ukrajinske  manjine  u društvu,  očuvanja i njegovanja običaja i tradicija Ukrajinaca  koji podliježu snažnom utjecaju asimilacije i razvoja mutlikulturalnosti, ali  je postignut i još jedan cilj koji se nametnuo uslijed brutalne agresije na Ukrajinu – integracija prognaničke populacije iz Ukrajine u hrvatsko društvo europskih demokratskih načela.

Show More