NEOSNOVANE OPTUŽBE ZA NASILJE I PLJAČKU U POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA JOŠ SU JEDNOM POKAZALI DUBOKE PREDRASUDE I DISKRIMINACIJU KOJA PREMA ROMIMA VLADA U NAŠEM DRUŠTVU

Print Friendly, PDF & Email

Uz mnoge teške posljedice i nedaće koje su zadesile stanovništvo mnogih mjesta Sisačko-moslavačke županije nakon razornog i katastrofalnog područja može se zasigurno ubrojiti i one lažne vijesti koje su se javile već prvih dana nakon potresa o navodnim pojavamna nasilja i pljačke nezaštićenih domova stradalnika. MUP u svojoj objavi za javnost brzo demantirao te vijesti istakavši sljedeće: Zbog velikog broja zaprimljenih upita o krađama i provalama u nekretnine i pokretnu imovinu građana na potresom pogođenom području, kao i objavama koje se pojavljuju na društvenim mrežama, obavještavamo javnost da ova Policijska uprava do sada nije zaprimila dojave građana o krađama imovine, kao niti napade na vozače koji dovoze humanitarnu pomoć građanima. Objave koje se pojavljuju na društvenim mrežama, bez konkretnih informacija i činjenica, i koje policija nije zaprimila, niti je o njima obaviještena od strane oštećenih građana ili mogućih svjedoka kaznenih djela ili prekršaja, samo štete građanima te unose nemir i nesigurnost. Međutim teške posljedice tih dezinformacije već su se proširile društvenim mrežama a jedna od najgorih stvari u tome je bila da su navodno nasilje, krađe i pljačke počeli pripisivati pripadnicima romske nacionalne manjine.

Još se jednom pokazalo da u društvo koje se sustavno ne bori protiv predrasuda i diskriminacije one se začas mogu razmahati u svakoj kriznoj situaciji i pogoditi ranjive skupine koji su i inače najčešća žrtva ovakvih pojava.

Kako gleda na tu situaciju i što poduzeti i kako se suprotstaviti tim neosnovanim optužbama koje dodatno otežavaju položaj romske zajednice zamolili smo saborskog zastupnika 12 nacionalnih manjina uključivo naravno i Romske Veljka Kajtazija .

Podsjetivši da se ponovno grubo i neosnovano generalizira, proziva i optužuje  cijela romska zajednica kao što je to npr. bio slučaj i na čuvenom antiromskom skupu u Čakovcu, Kajtazi je pozvao sve koji imaju konkretnih saznanja o nasilju i pljačkama da te informacije dostave ne samo policiji već i njemu i predstavnicima romskih institucija te da će se osobno založiti i pomoći koliko može da se eventualni krivci i počinitelji privedu pravdi i kazne. Međutim, ističe zastupnik Kajtazi: „Ne možemo širiti neosnovane optužbe, bez ijednog konkretnog dokaza, bez slike, bez prave indicije. Ne možemo širiti mržnju i predrasude prema romskoj zajednici jer oni to ničim ne izazivaju niti zaslužuju.“

Zastupnik Kajtazi upozorava kako su se pripadnici romske zajednice iz drugih područja Hrvatske, iz Međimurske županije, s varaždinskog područja, s područja Slavonskog Broda i drugih mjesta organizirali i nesebično krenuli u akciju pomoći svojim sunarodnjacima, ali i svim drugim žiteljima ugroženih područja. Dapače mnogi su i otišli pomagati u mjesta gdje nema romskih naselja i romskog stanovništva.

I sam je i samostalno i s predstavnicima romskih institucija , ali zajedno i s potpredsjednikom Vlade Borisom Miloševićem obišao većinu stradalih područja uključivo naravno posebno i ona u kojima žive pripadnici romske zajednice kao poznato romsko naselje Capraške Poljane na sisačkom podruju. Od nadležnih institucija zatražio je brzu pomoć za obnovu kuća jer su romske kuće ionako često bile vrlo slabe i derutne pa su puno i stradale. Pri tome zastupnik Kajtazi  ističe kako su se Romi spremni sami dodatno organizirati i ako dobiju građevinski materijal sam vrlo brzo krenuti u sanaciju i obnovu rasterećujući tako nužne resurse za pomoć drugima , ali i svjesni i podučeni drugim iskustvima, nažalost, da ako budu čekali da im netko drugi riješi probleme mogli bi vrlo kasno doći na red.

Show More