Plenković : NAJBOLJI PUT DA PODUPIREMO MANJINE JE DA ŠTITIMO NJIHOV IDENTITET A ZA TO SU KLJUČNI JEZIK, KULTURA I OBRAZOVANJE

Print Friendly, PDF & Email

U Daruvaru su 16.ožujka, svečano otvoreni novi dijelovi  Češke Osnovne škole “Jan Amos Komensky” i Češkog Dječjeg vrtića „Ferda Mravenec „ .

Nove, dograđene obrazovno-odgojne objekte za češku nacionalnu manjinu otvorili su predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković i češki ministar vanjskih poslova Tomaš Petriček.

Tom prilikom premijer Andrej Plenković je, podsjetivši da u Hrvatskoj živi oko 12.000 pripadnika češke nacionalne manjine, a u južnomoravskom  kraju Češke oko 1500 Hrvata, istakao kako češka i hrvatska vlada nastoje svojim aktivnostima i projektima njegovati njihov identitet i povezanost s domovinom.
“Najbolji put da podupiremo manjine je da štitimo njihov identitet, a ključni za identitet su jezik, kultura i obrazovanje”, rekao je predsjednik  hrvatske Vlade te dodao da ovakvi projekti poput osnovne škole i vrtića omogućuju pripadnicima češke nacionalne manjine da od najranijih dana budu svjesni da žive u Hrvatskoj kao jednakopravni građani, pritom njegujući svoju posebnost i svoj češki identitet.

Pri tome premijer Plenković također je podsjetio da Vlada ima operativne planove za sve nacionalne manjine koji pomažu u realizaciji ovakvih konkretnih projekata.

“Ova škola i ovaj vrtić bit će stožerni kameni suradnje između ne samo češke manjine i Hrvata koji žive ovdje, nego i sjajan primjer suradnje između Hrvatske i Češke”, zaključio je Plenković.

Prilikom današnjeg posjeta daruvarskom području predsjednik hrvatske Vlade i
i ministar vanjskih poslova Češke  također su u Ivanovu Selu položili i vijence na spomenik žrtvama češke nacionalne manjine za vrijeme Domovinskog rata.

Na svečanosti otvaranja sudjelovali su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman , ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu i član Savjeta za nacionalne manjine RH Vladimir Bilek , gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček , ravnatelj vladina Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Alen Tahiri i drugi gosti.

Show More