2. emisija 2023. -Mladi i građanski aktivizam-Projekt građanske demokratske inicijative – kako različitim vrstama vaninstitucionalne edukacije poticati mlade na aktivno sudjelovanje u društvenim procesima

Print Friendly, PDF & Email

Projekt građanske demokratske inicijative je udruga civilnog društva iz Belog Manastira koja djeluje već više od 20 godina na načelima tolerancije, razumijevanja i suradnje, kroz programe edukacije i građanskog organiziranja, te potiče i podržava aktivno sudjelovanje pojedinaca i grupa u stvaranju građanskog društva i demokracije. Unutar vrlo širokog programskog okvira svojih aktivnosti udruga razvija poseban programski okvir i projekte koji su namijenjeni mladima i koji se bave mladima.

Kroz svoje djelatnosti udruga sustavno radi na poticanju mladih na organizirano i smisleno korištenje slobodnog vremena, provođenje programa  za djecu i mlade na lokalnoj razini kao što su Info centri za mlade, Klubovi za mlade, provođenje programa prevencije društveno nepoželjnih ponašanja kod djece i mladih, itd. Organiziranje i provedba različitih vrsta edukacija: radionica, tribina, okruglih stolova, seminara, kvizova i dr. u svrhu razvoja demokratičnosti i sposobnosti mladih za aktivno sudjelovanje u društvenim procesima u stalnom je fokusu udruge.

Koji su ciljevi i uloga udruge? Kako realizira svoje programe i projekte, ali i kako vidi današnju poziciju mladih, te kako vidi mogućnosti za njihovu njihovu aktivniju društvenu ulogu? O tome smo razgovarali smo s predsjednicom udruge „Projekt građanske demokratske inicijative“ Mirelom Alagić koja nas je na početku razgovora upoznala s kratkom poviješću nastanka udruge ali i širokom lepezom njihvih ciljeva i djelatnosti te programskim okvirom u kojem značajno mjesto imaju upravo mladi i njihov aktivizam.

Emisiju možete poslušati ili preuzeti sa slijedećeg linka:

https://voca.ro/1bmVks4jmg1a

Show More