TEŽAK PUT UNAPREĐENJA MANJINSKIH PRAVA I U EUROPSKOJ UNIJI

Print Friendly, PDF & Email

Sud Europske unije odbio je tužbu Federalne unije europskih nacionalnosti (FUEN) protiv Europske Komisije kojom se željelo zaštiti rezultate „Minoritiy Safe Pack Inititative “ (Manjinske inicijative – milijun potpisa za raznolikost u Europi), a čiji je cilj bio izgradnja zajedničkog zakonodavnog okvira za zaštitu nacionalnih manjina. No , FUEN  najavljuje daljnju borbu i ističe da su sadržaji Manjinske inicijative u nekim zemljama EU , poput Njemačke , već primjenjuju.   

Sud Europske unije 9. studenog  2022. objavio je svoju presudu u slučaju Minority SafePack Initiative  koju je pokrenula Federalna unija nacionalnih manjina Europe (FUEN)   protiv Europske komisije. U priopćenju uz odluku suda navodi se da je Europska komisija ispravno postupila odbivši predložiti pravne akte temeljene na  Minority Safe Pack Initiative.  Prema Sudu, “mjere koje je Europska unija već poduzela kako bi naglasila važnost regionalnih ili manjinskih jezika i promicala kulturnu i jezičnu raznolikost dovoljne su za postizanje ciljeva ove inicijative”.

Predsjednik FUEN-a i član Europskog parlamenta Loránt Vincze tim povodom je izjavio:

“Iznenađeni smo odlukom Suda koja nije u skladu s njegovim dosadašnjim odlukama po ovom pitanju. Borba za prava manjina u EU nastavit će se bez obzira na današnju presudu. Sada čekamo detaljno obrazloženje suda koje ćemo analizirati zajedno s našim odvjetnicima, Federalističkom unijom europskih nacionalnosti (FUEN) i Odborom građana kako bismo odlučili koje ćemo korake poduzeti. U ovom trenutku vrlo je vjerojatna žalba na presudu. U međuvremenu, FUEN će nastaviti svoj rad na zaštiti i promicanju bogate europske jezične i kulturne raznolikosti autohtonih nacionalnih manjina i jezičnih skupina te će pronaći načine za provedbu prijedloga u korist manjina. Već zastupamo njihove interese na sastancima dionika, a implementacija MSPI-ja već je u tijeku u Njemačkoj, gdje je postala dio programa koalicijske vlade. Nastavit ćemo raditi na provedbi u drugim državama članicama”

Europski Parlament je u prosincu 2020. godine  značajnom većinom glasova ( oko 75 posto ) dao snažnu podršku Manjinskoj inicijativi ( Minority Safe Pack – milijun potpisa za raznolikost u Europi ) koju je pokrenula Federalna unija nacionalnih manjina Europe (FUEN ) i pozvao Europsku komisiju da na osnovu prijedloga ove građanske inicijative izradi set prijedloga pravne regulative odnosno svojevrsnih manjinskih zakona na nivou EU kojim bi se dalje poboljšala i osnažila zaštita kulturnih, jezičnih i drugih prava nacionalnih manjina u Europskoj uniji. Nažalost, Europska Komisija je u svom odgovoru početkom 2021. to odbila istakavši u svom obrazloženju da će biti dovoljna i bolja primjena postojećih zakona i politika. Nakon što je Europska komisija odbila Minorty Safe Pack Inicijativu pokretač ove ideje Federalna unija nacionalnih manjina Europe (FUEN) tužio je Europsku Komisiju  Sudu Europske unije. U tužbi je FUEN izrazio nezadovoljstvo obrazloženjem EK  zauzevši stav da je argumentacija zbog koje je inicijativa odbijena nedostatna.

STINA

 

Show More