MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA O NACIONALNIM MANJINAMA, MIGRACIJAMA I SIGURNOSTI

Print Friendly, PDF & Email

Centar za međunarodne i sigurnosne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s Zakladom FriedrichEbert Stiftung , Akademskom mrežom za suradnju u jugoistočnoj Europi te Savjetom za nacionalne manjine RH organizira   24. međunarodnu znanstvenu konferenciju „Nacionalne manjine, migracije i sigurnost “  koja se održava na  na Brijunima od 07.- 09. rujna 2020. godine.

Osnovne teme ove konferencije biti će Nacionalne manjine u demokratskim društvima , Migracije i migracijske politike te Globalni sigurnosni izazovi i biti će obrađeni čak kroz devet panel rasprava a u radu konferencije sudjeluju znanstvenici i stručnjaci iz zemlje i inzemstva  čiji je djelokrug znanstvenog rada prava nacionalnih manjina, problemi suvremenih migracija te sigurnosna pitanja.

O problematici nacionalnih manjina u demokratskim društvima na skupu  će između ostalih govoriti Aleksandar Tolanauer , predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH, Antonija Petričušič s Pravnog fakulteta u Zagrebu, Ružica Jakešević, Marta Zorko,  Ana Lasica, Višeslav Raos i Barbara Mašić s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, Goran Bašić s Instituta društvenih nauka u Beogradu, Petr Čermak s Masarykovog Sveučilišta u Brnu, Rubin Zemon s FON Sveučilišta u Skoplju,  Velimir Veselinović iz Profil knjige u Zagrebu , Filip Škiljan s Instituta za migracije i narodnosti u Zagrebu, Mitja Žagar s Instituta za narodnosna pitanja u Ljubljani i drugi.

U rasprava o nacionalnim manjinama otvorit će se niz zanimljivih tema od globalno europskih, preko regionalnih do specifićnih pitanja stanja manjinskih politika i manjinskih prava u pojednim zemljama i posebno u Hrvatskoj.

Cilj ove znastvene konferencije je razmatranje svih tema vezanih za poziciju nacionalnih manjina, migracija i sigurnosti u sklopu znanstveno-kritičnog vrednovanja s političkog, pravnog, sigurnosnog, geopolitičkog, gospodarstvenog , kulturno-obrazovnog te socijalnog aspekta.

Zaključci konferencije biti će dostupni političkoj i znanstvenoj javnosti.

Konferenciju je pripremio Međunarodni organizacijski odbor koji je vodio profesor Siniša Tatalović s Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

Institut STINE

Show More