ZASTUPNICI NACIONALNIH MANJINA U HRVATSKOM SABORU – BEZ PROMJENA

Print Friendly, PDF & Email

U 10. po redu izborima za Hrvatski sabor koji su odžani u nedjelju 5. srpnja u 12. izbornoj jedinici birano je i osam zastupnika nacionalnih manjina. Izabrani su isti zastupnici koji su nacionalne manjine zastupali i u prethodnom mandate odnosno sazivu Hrvatskog sabora.

Najviše glasova za tri zastupnika srpske nacionalne manjine dobili su kandidati Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Boris Miloševic.

Pupovac je osvojio 10.733 glasa, Jeckov 8376 a Boris Miloševic 7715 glasova. Kandidati za zastupnike srpske nacionalne manjine  bili su i Srđan Milaković  (2010 glasova), Siniša Ljubojević (1196) te Jovica Radmanović (1178) čiji je predlagač za sve  bio  Demokratski savez Srba (DSS).

Mađarsku nacionalnu manjinu u Hrvatskom saboru ponovno će zastupati Robert Jankovics koji je bio i jedini kandidat  i to Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH) s osvojenih  2807 glasova.

I za zastupnika talijanske nacionalne manjine ponovno je izabran Furio Radin koji je takoder bio jedini kandidat talijanske zajednice. Furio Radin je inače saborski zastupnik neprekidno od 1992.godine i ima najduži zastupnički staž u Hrvatskom saboru, a osvojio je 890 glasova.

Najviše glasova češke i slovačke nacionalne manjine ponovno je, kao i na posljednjim parlamentarnim manjinama , osvojio Vladimir Bilek  kandidat grupe birača s osvojenih 1514 glasova dok je njegov protukandidat Ivan Komaki iz Matice Slovačke dobio 180 glasova.

Veljko Kajtazi još jednom će biti saborski zastupnik najvece grupacije nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru , njih 12 i to pripadnika austrijske, bugarske, njemacke, poljske, romske, rumunjske, rusinske, ruske, turske, ukrajinske, vlaške i židovske nacionalne manjine. On je kao kandidat Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” osvojio 3745 glasova te pobijedio ispred trojice protukandidata – Franje Horvata, kandidata “Udruge Roma korak po korak” s 673 glasa, Roberta Bosaka, kandidata grupe građana sa 305 glasova i Barija Ahmedija kandidata Udruge Turaka Hrvatske koji je dobio  49 glasova.

A zastupnica za albansku, bošnjacku, crnogorsku, slovensku i makedonsku bacionalnu manjinu kao I u prethodniom mandate ponovno ce biti Ermina Lekaj Prljaskaj koja je kao kandidakinja Unije Alabanca u RH osvojila 1725 glasova dok je  Bermin Meškic, kandidat Stranke demokratske akcije Hrvatske dobio 1152 glasa, Idris Sulejmani kao kandidat Udruge albanske nacionalne manjine Poreštine1026 glasova, Armin Hodžić, Nedžad Hodžić i Mensur Ferhatović kao kandidati grupe građana dobili su  po 861, 498 i 113 glasova, a Habib Tahirija kandidat Udruge Albanaca Sisačko-moslavačke županije 49 glasova.

Institut STINE

 

 

Show More