ZANIMLJIVI “LIPOVLJANSKI SUSRETI 2022.”

Print Friendly, PDF & Email

Od  26. do 28. kolovoza pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike održana je tradicionalna  središnja manifestacija nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj ‘Lipovljanski susreti 2022.’

Program ovogodišnjih Lipovljanskih susreta sastojao se od predstavljanja pripadnika nacionalnih manjina koje žive na području Republike Hrvatske — bogatstvom običaja, pjesmom, plesom, nošnjama, tradicijskim obrtima, gastro ponudom, sadržajima za djecu i sportskim natjecanjima, čime je još jednom poslana poruka zajedništva i mira. Osobito pozdravljen bio je pjevački i plesni nastup Zakarpatskog akademskog narodnog zaslužnog zbora iz Užgoroda u Ukrajini. Uz goste iz Ukrajine u središnjem programu nastupili su: KUD Lipa Lipovljani, Slovački KUD Ondrej Pekar Soljani, KUD Rusina Joakim Hardi Petrovci, Mađarsko kulturno društvo Népkör Osijek, Kulturno prosvjetno društvo Karpati Lipovljani, Romski resursni centar, Darda, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta Garešnica i Češka obec Bjelovar. U sklopu ovogodišnjih “Lipovljanskih susreta “ održana je i tradicionalna stručna panel rasprava čija je ovogodišnja tema bila “ Iskustva u primjeni Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina “ Manifestaciju je otvorio načelnik Općine Lipovljani Nikola Horvat, te pozdravio brojne okupljene sudionike i goste iz Republike Hrvatske i inozemstva. Prisutnima su se pozdravnim govorima obratili izaslanica predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, ministar  Marin Piletić kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te Aleksandar Tolnauer  predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH koji je ujedno i jedan od supokrovitelja skupa. Manifestaciji su također nazočili predstavnici veleposlanstava u Republici Hrvatskoj, predstavnici vjerskih zajednica, vijeća i predstavnika nacionalnih manjina te brojni predstavnici udruga civilnoga društva kao i mnogobrojni građani.

Mirjana Oluić

BOJAZAN DA REZULTATI POPISA STANOVNIŠTVA  U ODREĐENIM SREDINAMA NE UGROZE  POJEDINA MANJINSKA PRAVA

Na tradicionalnom stručnom skupu koji se svake godine organizira u okviru „Lipovljanskih susreta „ središnje godišnje  manifestacije nacionalnih manjina u Hrvatskoj ovogodišnja tema bila je „ Iskustva u primjeni  Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina „

Glavna uvodničarka, zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Bahrija Sejfić u svom je izlaganju, apostrofirajući 20 godišnjicu donošenja ovog temeljnog  manjinskog zakona, istakla kako su za primjenu i  Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina posebno bili značajni Akcijski planovi koji su za implementaciju tog zakona bili usvajani u procesu pristupanja Hrvatske EU. Tim akcijskim planovima napravljeni su značajni iskoraci na planu razvoja kulturne autonomije nacionalnih manjina, prava na obrazovanju nacionalnih manjina na vlastitom jeziku i pismu  te su pokrenuti značajni procesi na planu obrazovanja romske nacionalne manjine. Od tada proces napreduje uz određene uspone i padove koji se možda najbolje zrcale u ocjenama primjene ključnog međunarodnog dokumenta Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina koju je Hrvatska faktički ugradila u svoj Ustavni zakon. Posljednje 5. izvješće o primjeni Okvirne konvencije i rezolucija Odbora ministra Vijeća Europe potvrdilo je značajne pozitivne pomake u ostvarivanju prava nacionalnih manjina ali upozorilo na prisutne negativnosti, posebno na još uvijek prisutne pojave diskriminacije koja pogađa pojedine nacionalne manjine te neprihvatljive pojave govora mržnje koji traže učinkovitije reakcije nadležnih institucija vlasti .

No, novi kvalitativni iskorak u ostvarivanju prava nacionalnih manjina svakako predstavljaju i Operativni programi za nacionalne manjine Vlade RH čije drugo razdoblje primjene teče od 2021. do 2024. godine teče i koji za cilj imaju dugoročno rješavanje svih aktualnih manjinskih pitanja i potreba . U tom kontekstu zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina posebno je istaknula pomoć iz EU fondova koji će biti usmjereni na daljnje jačanje kapaciteta institucija manjinske samouprave , vijeća i predstavnika ali posebno i na edukaciju predstavnika lokalnih struktura vlasti kao bi se postigla optimalna koordinacija i suradnja u rješavanju manjinskih problema i daljnjem unapređivanju manjinskih prava .

Predstavnici udruga i institucija nacionalnih manjina posebno su pak upozorili i istakali potrebu bolje koordinacije i komunikacije s lokalnim strukturama te potrebu adekvatnijeg i izdašnijeg financiranja manjinskih potreba i programa. No, najvažnije poruke s terena, od predstavnika manjinskih udruga i institucija odnose se na moguće   posljedice nekih rezultata popisa stanovništva. U tom kontekstu, kako je naglasila zamjenica župana Sisačko – moslavačke županije iz redova srpske nacionalne manjine Mirjana Oluić s posebnom zabrinutošću očekuju se rezultati popisa stanovništva jer se strahuje da bi institucije manjinske samouprave u pojedinim sredinama mogle zbog pada broja pripadnika manjina izgubiti svoje dosadašnje statuse, a time ugroziti i određena manjinska prava . S toga je najavljena inicijativa da se u suradnji s saborskim zastupnicima i nadležnim vladinim institucijama razmotre situacije i potencijalni problemi koji bi mogli nastati zbog minimalnog i graničnog pada broja pripadnika nacionalnih manjina u pojedinim sredinama što bi moglo dovesti u pitanje opstojnost nekih vijeća ali i predstavnika nacionalnih manjina u  organima lokalnih i regionalnih vlasti, a to bi u krajnjoj instanci moglo narušiti ostvarivanje nekih manjinskih prava. Izraženo je uvjerenje da se u konstruktivnom dijalogu mogu naći prihvatljiva rješenja za prevladavanje ovih problema.

A.Brađašević i S.Obradović

 

Show More