Svjetlo u mraku mržnje i nesnošljivosti

Print Friendly, PDF & Email

U Parku 5.studenog (u Zagrebu na križanju Savske ceste i Koturaške ulice) koji je dobio ime po Svjetskom danu romskog jezika, 19. lipnja 2020.god, je otkrivena skulptura koja prikazuje Romkinju koja pleše. Evo prenosimo jednu fotografiju sa službenog web-portala gospodina Veljka Kajtazija i dio teksta u kojem se kaže:

“Ovo je prva skulptura romske kulture na području Republike Hrvatske nakon gotovo 700 godina prisutnosti Roma na ovim prostorima. Drago mi je da ovaj spomenik prikazuje ženski lik – mladu i odvažnu Romkinju koja je povijesno bila središnja figura romske obitelji, a u 2020. godini preuzima novu, prijeko potrebnu ulogu. Prema mojem viđenju, ovaj spomenik simbolizira i pravo žene-Romkinje na izbor i na obrazovanje. Atmosfera tolerancije koju stvaramo postavljanjem ovog spomenika, u Savskoj ulici koja je jedna od žila kucavica Grada Zagreba, snažna je poruka protiv bilo kakve nesnošljivosti kojoj smo i ovih dana mogli svjedočiti – i prema manjinama, i prema ženama!”

Dodat ćemo mišljenje kako, bez obzira što se sve događa u predizborno vrijeme kada si kandidati za Hrvatski sabor prikupljaju simpatije birača, podizanje ovakvog spomenika u glavnom gradu Hrvatske našem Zagrebu, šalje poruku kako želimo biti multietnički i multikulturalno osvješteni te pogotovo mladima poručujemo kako se ljudi trebaju poštivati prema ljudskim vrlinama a ne po tome koliko su materijalno bogati, koje su boje kože, vjere ili nacionalnosti.

Antun Brađašević

Show More