Otvorena Središnja knjižnica Roma u RH – povijesni dan za Rome u Hrvatskoj i EU

Print Friendly, PDF & Email

Jučerašnji dan 8. lipanj povijesni je dan za Romsku zajednicu u Republici Hrvatskoj ali i znatno šire jer je u Zagrebu je u prostorijama Saveza Roma “Kali Sara”, u Ulici Pavla Hatza 23, otvorena Središnja knjižnica Roma u Republici Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenoj i prvoj knjižnici takve vrste u Europi. Knjižnica broji više od 4000 knjižnih djela na romskom, hrvatskom te drugim europskim jezicima, a za tako bogatu građu zaslužni su ponajviše Savez Roma Hrvatske te Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske nacionalne manjine, koji su donirali više od polovice knjiga te časopisa.

Kao što je u svečanom govoru povodom otvaranja rekao Kajtazi, ovo je jedinstven doprinos suzbijanju predrasuda i stereotipa o Romima kao nepismenima ljudima o čijim životima kroz povijest nema pisanih zapisa. „Upravo suprotno, zbog svoje tradicije Romi su dali i daju ogroman doprinos razvoju svjetske kulturne baštine. Ova knjižnica bit će vrelo informacija povjesničarima koji uz ostalo mogu istraživati putove migracije Roma ali raznolikost njihovih dosega u razvoju jezika, kulture, običaja.”-rekao je uz ostalo Kajtazi.

Središnja knjižnica Roma osnovana je u suradnji s Knjižnicom grada Zagreba, Udruge „ KALI SARA” i Ministarstva kulture RH. O njenoj važnosti u svom pozdravnom govoru pred mnogobrojnim okupljenim uzvanicima na svečanosti otvaranja govorila je  Ivana Franić, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, naglasivši posebno segment obrazovanja i opstojnosti romskog identiteta u hrvatskom društvu.

„Središnja knjižnica Roma u RH predstavlja kontinuitet kvalitetnog i sustavnog rada pripadnika Romske zajednice koji žele biti i jesu punopravni članovi hrvatskog društva.”- uz ostalo je rekao Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture te ujedno i izaslanik predsjednika Vlade mr. sc. Andreja Plenkovića i ministrice kulture dr. sc. Nine Obuljen Koržinek.

Središnja knjižnica Roma bit će jedinstveno mjesto za interdisciplinarnu razmjenu informacija i znanja s posebnim naglaskom na povijesne vrijednosti. Tu se planiraju organizirati i tribine, predavanja, izložbe i edukacije. Kako se moglo čuti na svečanosti otvaranja, u tisuću godina romske kulture malo je tiskanih knjiga, no unatrag 10 godina u Hrvatskoj je objavljeno više od 50 publikacija, kao i prvi hrvatsko-romski rječnik te sveobuhvatna povijest romske književnosti.

Oduševljenje jučerašnjim događajem je iskazala i predsjednica SRRH „KALI SARA” Suzana Krčmar koja je pozvala sve ljude dobre volje neka se slobodno dođu učlaniti, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost, te koriste raspoloživu knjižnu građu.

Otvaranju je bio nazočan i zagrebački gadonačelnik Milan Bandić koji je naglasio činjenicu kako glavni grad Hrvatske Zagreb živi svoju multikulturalnost, multietničnost i multikonfesionalnost te kako i najveće europske metropole mogu učiti od građana Zagreba. Posebno je naglasio izvrsnu suradnju sa Romskom zajednicom proteklih 20-tak godina.

Otvorenju su bili nazočni i brojni drugi uglednici poput rektora Zagrebačkog sveučilišta Damira Borasa, ravnatelja Ureda za ljudska prava Alena Tahirija, zatim dr.sc. Danijela Vojaka sa Instituta za povijest „Ivo Pilar” iz Zagreba koji je veliki dio svog znanstvenog istraživačkog opusa posvetio istraživanju života Roma, zatim povjesničara i pravnika Joška Pavkovića, potom Nandora Čapo načelnika Samostalnog sektora Ministarstva znanosti i obrazovanja, saborskog zastupnika Gorana Beusa Richembergha, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske Branka Borkovića -Mladog Jastreba. Bili su tu predstavnici veleposlanstva SAD-a, te brojni drugi uglednici čime je ne samo znanstvena nego i šira društvena i politička zajednica dala punu potporu ovom jedinstvenom i izuzetnom kulturnom događaju.

Show More