2. tekst serijala „Izazovi i dileme unapređivanja manjinske politike u hrvatskom društvu – nacionalne manjine u lokalnoj i regionalnoj samoupravi„ OTVARANJE KULTURNOG CENTRA – POVIJESNI DAN ZA ALBANSKU NACIONALNU MANJINU U HRVATSKOJ

Print Friendly, PDF & Email

Intervju :  Esad Collaku . predsjednik Unije Albanaca u RH

U Zagrebu je krajem veljače otvoren Albanski kulturni centar, jedna od ključnih institucija  albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Time je albanska zajednica , četvrta po brojnosti među nacionalnim manjinama u Hrvatskoj, dobila izuzetno reprezentativan i funkcionalan objekt za svoje bogate aktivnosti  Na otvaranju, predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku tom prilikom je istako da je to povijesni dan za albansku nacionalnu manjinu u Hrvatskoj te da je to bila velika želja i cilj albanske zajednice još od vremena kada su prvi albanski studenti sredinom prošlog stoljeća počeli dolaziti u Zagreb. „ Do današnjeg dana, nažalost Albanci nisu imali u Hrvatskoj prostor koji zaslužuju i gdje mogu održavati svoje manifestacije, okupljati se i gdje će naša djeca učiti albanski jezik i njegovati naš folklor i tradiciju. Zbog toga će zlatnim slovima ostati upisan datum 24. veljače jer danas otvaramo Albanski kulturni centar u Hrvatskoj u kojemu će djelovati sve albanske udruge okupljene pod Unijom, kao i Albansko kulturno umjetničko društvo „Shkendia“, Udruga Albanaca branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu i svi ostali koji žele raditi za dobrobit albanskog naroda „ , rekao je na otvaranju predsjednik Unije Albanca u RH  Esad Collaku kojega smo naknadno zamolili za kratki intervju o značenju i budućem radu albanskog kulturnog centra.   

– Što institucija poput Albanskog kulturnog centra koji je nedavno otvoren u Zagrebu  znači za albansku nacionalnu manjinu . Što donosi u manjinsku zajednicu , kakve mogućnosti i perspektive otvara ?  Koji su bili ključni razlozi i motivi za njegovo osnivanje ?

Albanski kulturni Centar znači jako puno za albansku nacionalnu manjinu, počevši od toga da je cilj Unije Albanaca, očuvanje kulture, tradicije, identiteta, jezika. Sada imamo naš dom, gdje se mladež može okupljati, družiti se, učiti svoj materinski jezik, čitati knjige na albanskom jeziku, organizirati razne manifestacije i događaje što je jako bitno za funkcioniranje naše udruge.

 • Koji su konkretni sadržaji i programi vašeg rada ?

Naši sadržaji su bazirani na tome da organiziramo programe, manifestacije i razne aktivnosti sa ciljem promoviranja albanske kulture, tradicije, običaja, narodnih nošnji, kuhinje, jezika i identiteta albanske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

Organiziraju su  manifestacija u kojima su uključeni razni programi poput :

koncerta klasične glazbe, albanski film festival, izložbe slika, okrugli stolovi sa temama o Albanskom nacionalnom preporodu, dani glazbe i folklora na albanskom jeziku , dani albanske kulture, studijska putovanja, nastupi KUD-ova iz matičnih država, kazališne predstave, promocije knjiga, glazbene večere itd.

 • Da li će uz kulturne Centar nuditi i neke posebne obrazovne i sl. programe ?

Uz kulturne programe i projekte u budućnosti planiramo organizirati i druge programe iz područja informatike, učenje albanskog jezika i drugih programa ovisno o potrebama naših članova .

 • Kakav je interes u albanskoj nacionalnoj manjini za rad Centra ? Da li će njegovi kapaciteti zadovoljiti potrebe  ? Koliko će Centar zadovoljiti  važne obrazovne potrebe očuvanja kulturnog identiteta kao što je učenje pa i školovanje na vlastitom jeziku  ?

Interes albanske nacionalne manjine za rad Centra pogotovo sada kada imamo naš prostor je jako veliki, odaziv mladež je jako veliki zbog čega smo jako sretni, i vjerujemo da kapacitet koji trenutno imamo zadovoljava naše potrebe.

 • Kakav je suradnja s drugim relevantnim institucijama  ?

Unija Albanaca već dugi niz godina  ima jako dobru suradnju sa Savjetom za nacionalne manjine i Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina .

Osim toga imamo jako dobru suradnju sa Veleposlanstvom Republike Kosovo, Veleposlanstvom Republike Albanije i Veleposlanstvom Republike Sjeverne Makedonije. Također što se medija tiče, imamo dobru suradnju sa lokalnim medijima , ne samo hrvatskim , nego i kosovskim, albanskim i medijima sjeverne Makedonije, imamo izuzetnu dobru suradnju sa portalom za nacionalne manjine, i HRT televizijom, programom Prizma.

 • Za svaku nacionalnu manjinu važna je ukorijenjenost i prenošenje nacionalnog identiteta i  nacionalne kulturne tradicije na mlađe naraštaje ? Koliko vaša nacionalna manjina u tome uspijeva ? Kakav je interes među mladima ? Kako taj interes dodatno ojačati i razviti ? Kakav je na tom planu uloga i značaj Centra ?

Otvaranjem Kulturnog Centra u središtu Zagreba dobili smo centralnu točku za cijelu Hrvatsku gdje se mogu pripadnici albanske nacionalne manjine okupljati, dobivati informacije, i potrebnu pomoć u svakodnevnom životu. Otvaranjem prostora za vježbanje  Kulturno umjetničko društvo  „Shkendija“ koje djeluje u Hrvatskoj već 60 godina, dobilo je novi zamah i puno mladih pokazuje interes za uključivanje u njihov rad. To će doprinijeti da se „glas“ o našem Kulturnom centru proširi usmeno i preko različitih modernih medija i izvan Hrvatske po svim zemljama u kojima žive Albanci.

– Kako ocjenjujete aktualnu poziciju albanske nacionalne manjine u Hrvatskoj te uopće kvalitetu i dosege albanske manjinske politike u Hrvatskoj ?

 • Albanska nacionalna manjina već više od 200 godina postoji u Hrvatskoj, Albanci su se potpuno uklopili u svakodnevni život u Hrvatskoj, stekli puno prijatelja među većinskim narodom i dobro su prihvaćeni.
 • Da li će Centar svojim prosvjetno-kulturnim radom doprinositi boljem razumijevanju i prožimanju različitih kultura ? Da li će i kako obogaćivati i doprinositi ukupnoj hrvatskoj kulturi  ? Što će ponuditi široj hrvatskoj kulturnoj javnosti ?

Vrata našeg Centra su otvorena svim ljudima dobre volje, koji imaju želju za suradnjom sa našom nacionalnom manjinom, i žele se družiti sa Albancima i između sebe.

 • Imate li i kakva vam je suradnja s drugima nacionalnim manjinama ?

Surađujemo sa drugim nacionalnim manjinama, i svojim znanjem i umijećem pokušavamo pomoć i pridonijet i njihovom radu.

 • Kakva je suradnja i potpora matice ? Kako i koliko surađujete s obrazovnim i kulturnim, obrazovnim ali i drugim institucijama iz Kosova ali  i Albanije  ?

Republika Kosovo i Albanije, i Sjeverne Makedonije nam pružaju veliku potporu u našim potrebama. Unatrag 16 godina u starim prostorijama u Draškovićevoj 25, posjetio nas je niz Ministara iz Vlada Republike Kosovo, Albanije i Sjeverne Makedonije.  Posebnu veliku suradnju uspostavili smo sa ministarstvima kulture, dijaspore, vanjskih poslova, iz navedenih država.

 • Da li ste uključeni u neke europske projekte i koliko su oni značajni ?
 • U okviru Unije Albanaca, djeluje Udruga Albanaca Branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu koja je od veljače 2020 do 2022 godine sudjelovala u projektu financiranom iz Europskog socijalnog fonda „Jačanje osobnih kompetencija branitelja, socijalnih integracija, te pružanje izvaninstitucionalnih usluga“ , također „ ćemo pokušati dobiti sredstva iz EGP / Norveških fondova u Republici Hrvatskoj kako bi ostvarili međugraničnu suradnju između Hrvatske I Kosova, Albanije i Sjeverne Makedonije.

Projekt „Izazovi i dileme unapređivanja manjinske politike u hrvatskom društvu„ realizira se uz financijsku podršku Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Show More