Festival tolerancije

Print Friendly, PDF & Email

Kako je objavljeno na službenom web portalu festivala, emotivnim pljeskom za donedavnog predsjednika festivala, sjajnog Branka Lustiga i projekcijom romantične komedije Dobra godina Ridleya Scotta koju je producirao, sinoć je na zagrebačkom Bundeku svečano otvoren prvi festival bez njegova vodstva. 14. Festival tolerancije nastajao je u gotovo nemogućim uvjetima, pa su puni Amfiteatar na Bundeku, koliko to mjere dopuštaju, i odlična, opuštena atmosfera pod zvjezdanim nebom, najveća nagrada organizatorima.

”Festivalska svijeća koju je prije 14 godina zapalio Branko Lustig nastavlja gorjeti, posvećena stalnom upozoravanju na prijetnje različitih oblika zla koji se valjaju i koji nikomu ne donose dobro. Najavljujemo ovim putem i posebno izdanje programa Edukacijskih jutara, koje pripremamo za listopad 2020. godine, koja ćemo posvetiti Branku, osiguravajući tako da se njegova životna misija nastavi. Hvala cijelom timu na predanom radu, a sve vas pozivamo da nam se pridružite u širenju tolerancije i budete odgovorni uz pridržavanje svih mjera”, izjavila je Nataša Popović, direktorica Festivala tolerancije.

”S ponosom vam donosimo besplatne projekcije 12 iznimnih dugometražnih naslova koji pokazuju veliki talent javnosti već poznatih, ali i nadolazećih filmaša. Vjerujemo kako su to filmovi koji će vas zainteresirati, ove godine imamo za svakoga ponešto – romantične filmove, komedije, ratne filmove, art filmove… a svi oni prenose poruke o promicanju ljudskih prava i toleranciji, put koji slijedi Branka Lustiga”, rekao je Hrvoje Pukšec, voditelj filmskih programa Festivala tolerancije.

Večer je počela odličnim koncertom SoulBeata, nakon filma zabava se nastavila uz DJ Felvera, a voditeljica programa bila je glumica Ecija Ojdanić. Festival su podržali brojni poznati uzvanici, a među njima i ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, veleposlanik Izraela Ilan Mor, predstavnici diplomatskog zbora, saborski zastupnici, umjetnici te gradonačelnik Milana Bandić koji je svečano otvorio festival.

Amifiteatar na Bundeku do 4. srpnja postaje kino na otvorenom i pozornica za nastupe bendova te bogati edukativni program uz predstavljanje nevladinih udruga, a ulaz na sva događanja je besplatan.

Organizator poziva sve da budu odgovorni prema sebi i drugima te nose maske i pridržavaju se preporuka izdanih od strane HZJZ-a.

Više od 70 filmova, tradicionalna Edukacijska jutra, dvije izložbe, diskusije, okrugli stolovi, književna predstavljanja i dva koncerta – održano je u sedam festivalskih dana od 7. do 13. travnja 2019. u kinima Europa, Kinoteka i Tuškanac i na javnim prostorima Zagreba.

Festival tolerancije tijekom svih trinaest godina održavanja svojim programima potiče publiku na promišljanje i stvaranje tolerantnijega društva, trudeći se otvoriti dijalog sa suprotstavljenim stranama i doprinijeti razvoju društveno zdravijega okruženja.

Uz više od 60 filmova koji imaju cilj očuvati sjećanje na žrtve holokausta te promicati ljudska prava i slobode, toleranciju i prihvaćanje različitosti, ovogodišnji festival pokrenuo je i program Masterclass tolerancije gdje su nakon projekcije najpoznatiji hrvatski filmski autori oktrili sve faze i tajne kreativnog procesa nastanka njihovih filmova te na taj način ostaviti važan filmski dokument našeg vremena i prostora.

Programom je dominiralo nekoliko filmova kojima je u fokusu aktualna borba za prava žena. Film Vječna zima istinita je priča o ženi koja nakon sovjetske okupacije Mađarske doživi neočekivanu romansu u sovjetskom radnom logoru. Redatelj Attila Szászna građen je za najbolju režiju na festivalu u Montrealu. U filmu Preodgoj Cameron Post, ovjenčanom nagradom žirija na Sundance Festivalu, pratimo priču djevojke zatečene u seksualnom odnosu s drugom djevojkom zbog čega biva upućena na tretman preodgoja homoseksualaca. Problemom ženske seksualnosti bavi se izniman dokumentarac #Ženski užitak koji prikazuje borbu pet žena za uravnoteženi odnos među spolovima, između ostalog i kroz ovih dana aktualiziran slučaj silovanja časnih sestara.

Priču o snažnoj ženi donosi i slovenski film Izbrisana, nastao prema slučaju oduzimanja prava državljana neslovenskog porijekla iz 90-ih. Judita Franković glumi “izbrisanu”koja je prisiljena boriti se za svoje dijete, a za ovu ulogu dobila je nagradu za najbolju glumicu na Festivalu slovenskog filma.

Trinaesto izdanje Festivala tolerancije ponudilo je i intrigantnu fotografsku izložbu Oni/They nastalu posve u produkciji Festivala, koju čine portreti cijenjenih hrvatskih fotografa Stanka HercegaMare MilinAne Opalić i Ivana Posavca. Izložba će biti otvorena na atraktivnim lokacijama u javnom prostoru diljem Zagreba.

Više informacija pronađite na festivalskoj web stranici.

Show More